En Sıcak Konular

Arzu Aygen



Arzu Aygen
21 Eylül 2011

Okul kantinlerinde ne satılmalı?



Yeni yazı ve tariflerime Sevgili Mutfak'tan ulaşabilirsiniz.

Okul kantinlerinin tekrar mercek altına alındığı bir dönemdeyiz. Büyüme çağındaki kıpır kıpır çocukların, gençlerin beslenme ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir kantinde neler satılmalı diye uzun zamandır düşünüyorum. Aklıma gelenler belki birkaç kantine yol gösterir.

Haşlanmış buğday: Sadece su ile haşlanmış ve suyu çektirilmiş buğday kuru üzüm, elma, ceviz, kuru incir, badem, vs. ile karıştırıldığında nefis oluyor. Biz çocukken kardeşimle kendimiz yapardık bunu, ismi de fas-fus'tur :) Bir Alman dergisindeki müsli reklamını görüp canımız çektiği için kendi imkanlarımızla yaptığımız müslidir. İçine pekmez veya bal katılabilir tabii. Bizim icadın diş buğdayı ismiyle zaten bilindiğini öğrenince biraz bozulduk, o ayrı konu.
 
Yoğurtlu buğday: Haşlanmış buğday ve hakiki yoğurt. Dünyanın en güzel yemeği.
 
Nohut dürümü: Antep'te satılırmış. Kemik suyunda haşlanmış nohut dürüme sarılıp yeniyor. İçine kıyılmış soğan da girebilir.
 
Kuru börülce dürümü: Yukarıdakinin aynısı. Sade suyla haşlanmışı. Bu da Urfa’da yapılırmış.
 
Kuzu veya koyun kıyması ile köfte: Koyun etinin sindirimi sığır etinden daha kolay. Tanıdığım bir kasap "koyun etinin içinde hormon olma ihtimali çok düşük" dedi. Sığır etinde büyük ihtimalle hormon oluyormuş. Sadece koyun kıyması, kuyruk yağı, tuz ve karabiber ile yapılmış köfteler olmalı bunlar (Prof. Ahmet Aydın hocama göre kuyruk yağı vücudun sevdiği yağlardan biri). Dürüm veya pide içinde çocuklar için ziyafet olur. Mevsime göre domates, marul, maydanoz...
 
Ekşi mayalı - tam unlu ekmekler ile sandviç: Süper bir ekmek, tereyağı, peynir, yeşillik. Haşlanmış taze balık, haşlanmış taze tavuk da olabilir tabii sandviçin içinde. Bu sandviçler tost makinesinde de ısıtılabilir elbette.
 
Tam unlu poğaça, börek, katmer, kurabiye, vs. hamur işleri: Kantin bunu yapacak vakit veya işçi bulamazsa dışarıdan bir temiz ve güvenilir teyzeye yaptırabilir. Hem teyze de para kazanır. Hakiki tereyağı veya zeytinyağı (ve hatta kuyruk yağı veya böbrek yağı) kullanılan, Çankırı kaya tuzuyla yapılmış hamur işleri olmalı bunlar.
 
Kemik suyuna çorba: Bu çocuklar büyüyecekler inşallah. Yakışacak bazı çorbalar kemik suyu ile yapılabilir. Hatta paça suyu ile mercimek çorbası şahane oluyor, bol limonlu.
 
Hakiki yoğurt ve süt: Taze süt ve hakiki yoğurt verecek bir mandıra ile anlaşılmalı. Çocuklara burada günlük kaynamış taze süt verilebilir. Bu süt ile sütlaç, muhallebi yapılabilir veya hazır alınabilir. Satılan yoğurt kesinlikle ekşiyebilen, su salan, kaşıkla yenecek kadar sulu kıvamda bir “hakiki yoğurt” olmalı. Plastik kovadaki plastik yoğurtlardan değil…
 
Bal -kaymak - güzel ekmek: Çocukların çok sevdiği ve onları büyütebilecek bir karışım. “Nişasta ile bağlanmış krema”dan (yani, çoğu markette kaymak diye satılan sahte kaymak) bahsetmiyorum kaymak derken. Gerçekten sütün üstünde biriken kaymaktan bahsediyorum.
 
Yoğurt -pekmez, tahin-pekmez: Anadolu'nun en güzel tatlıları. Yanında güzel ekmek tabii.
 
Kabuklu ceviz, fındık, antepfıstığı, badem ve bunları kırmak için taş:), yerli ayçekirdeği, kabak çekirdeği, leblebi : Kabuklu kuruyemişleri kabuklu olarak almalı, kendileri kırmalı çocuklar. Kabuğu daha önce kırılmış olan faydasını kaybetmeye başlıyor. Kuruyemişte bir diğer püf noktası daha var: Kavrulmuş olmamalı. Kavrulduğu gün yenirse çok güzel ama kavrulduktan günler sonra yendiğinde bayat yemek yemiş gibi oluyorsunuz. Paketlerdeki o kavrulmuş kuruyemişler faydalı değil yani; hatta mideye bağırsağa zararlı!
 
Hakiki turşu ve turşu suyu: Turşu probiyotik bir yiyecek. Tuz, hakiki sirke, su ve sebze ile yapan güvenilir yerlerden alınabilir. Ekşiyi çok seven çocuklara ilaç gibi gelir. 

Lapalar: Pirinç lapası, kırılmış buğday lapası, kırılmış mısır lapası, kırılmış arpa ile lapa yapılabilir. Bunlar baharat ile, yoğurt ile, nane ile nefis olur. Önceden haşlayıp soğuk olarak servis edilecek, çok basit.
 
Ev yapımı salça ile muhammara: Dövülmüş ceviz, zeytinyağı, ev yapımı salça, baharat ile ekmeklere sürülür, yanında da güzel bir peynir yenirse şahane olur.
 
Hakiki zeytin: Bu kadarı da ütopya mı olur bilmiyorum; sadece zeytin ve ekmek ile çok güzel karın doyurulabileceğini düşünüyorum.
 
Hakiki yumurta yemekleri: Beslenme konusunda otorite diyebileceğim bir hekim, öğlenleri evden getirdiği haşlanmış yumurta ile karnını doyuruyor. Çok güvenilir, çok besleyici bir mucize yiyecek. Haşlanmış yumurta dışında imkân bulunabilirse tavada yumurta, omlet de olabilir.
 
Mısır unundan muhlama: Bu da 5-10 dakikada hazırlanabilen bir başka mucize, enerji deposu yemek. Hakiki, yerli, GDO’suz mısırın unu ile elbette.
 
Pestiller, cevizli sucuklar: Güzel bir köyle anlaşılıp şekersiz olarak ürettirilebilir. Düşünsenize; kızılcık pestili, dut pestili, erik pestili yese çocuklar...
 
Kuru meyveler, taze meyveler (özellikle karpuz, üzüm, incir, elma), salatalık yeşil ot, havuç, salatalık, turp verilebilir.
Naçizane bir önerim de, bunların "hijyenik" bir görüntü altında yapılmaması, çocuklara ters teper.
Gene bir başka önerim, temizlik için deterjan kullanılmaması. "zararsız deterjan", karbonat, yeşil sabun ile olsa temizlik... Çevreye zarar vermeyen temizleyiciler artık bulunabiliyor. İlgilenen olursa birkaç adres verebilirim.

Kara paket

Sigarada kara paket haberi kadar hoşuma giden başka bir şey yok son günlerde. Ne kadar mucizevi bir buluş… Bütün o reklam, beyin yıkama, sloganlar bir anda etkisizleşiyor kara paket ile.

Tüketiciler olarak bir adım daha attırmalıyız devlete. Çocukların tadından çok ambalajına vurulduğu o jöleli şekerler, cipsler, kolalar, gazozlar, bisküviler kara pakete girse ne kadar güzel olur. Kara şişeye girerse ve üstünde sadece bir numara olursa hiçbir çocuk tutturmaz ben bu kolayı içeceğim diye. Markette annesini çekiştirmez o cipsi alalım diye.

Kola seven çocuklara anne yapımı hakiki meyan şerbeti

Piyasada aktar ve baharatçılarda meyankökü satılıyor. Bir bitkinin kökü bu. Dövülmüş iplik iplik, lif lif bulmak mümkün. Urfa’nın, Diyarbakır’ın, Maraş’ın meşhur meyam şerbeti (bıyambalı, meyanbalı) bununla yapılıyor.

Lif lif meyankökünden bir tutam alıp suda 1-2 dakika bekletip süzüyorsunuz. Böylece yıkamış oluyorsunuz. Sonra üzerine 1 bardak su koyup 1 gece bekletiyorsunuz. Ertesi gün süzün, tadına bakın, gerekirse su ekleyin, gerekmezse olduğu gibi için. Kendi damak tadınıza göre meyankökü miktarını ayarlayın.

Bu yaptığınız zararsız ve hatta “faydalı” bir içecek. Sindirim sistemini rahatlatan bir içecek. Günde bir bardaktan fazla içilmemeli gene de.

Daha konuşma çağına bile gelmemiş çocukların “kola bağımlısı” olduğunu söylüyor anne babaları. Yapın meyan şerbetini, koyun kola şişesinin içine, kola diye verin çocuğa, bakın bakalım bağımlılık kalıyor mu?

Çocuklarımızı kurtarabilmemiz dileğiyle…
 


 



Bu yazı 10,714 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 4 Şubat 2016 Obezite ameliyatçısı geldi haniiiymmm!
    • 28 Kasım 2015 İstanbul'da toprak, çayır ve beton
    • 18 Kasım 2015 Kuru Fasulye Piyazı
    • 18 Ekim 2015 Okul kantinlerinde 3 renk çocukları kurtarır mı?
    • 25 Ağustos 2015 Anadolu için tarhana vakti
    • 19 Ağustos 2015 Tabağınızdan domuz çıkabilir!
    • 15 Ağustos 2015 Domatesle yapabileceğiniz bir sürü güzel yemek
    • 22 Temmuz 2015 Devedikeni lifiyle peynir mayalama denemeleri
    • 10 Temmuz 2015 Deniz börülcesi nasıl ayıklanır? Nasıl pişirilir?
    • 22 Haziran 2015 Fotoğraflarla dut pekmezi belgeseli
    • 13 Haziran 2015 Facebook için yaşamak
    • 30 Mayıs 2015 Güle aşık oldum
    • 25 Mart 2015 Örgü peynir, örgü çörek
    • 30 Ocak 2015 Bir çeşit kıyılmış lahana turşusu: Ekşi lahana
    • 11 Aralık 2014 Kobayım olur musun?
    • 23 Kasım 2014 Anneyle bebeği ayırma planı!
    • 18 Eylül 2014 Okula giden çocukların beslenme çantası nasıl hazırlanmalı?
    • 22 Ağustos 2014 Hazır alma, anneannen gibi kendin yap!
    • 20 Ağustos 2014 Evde ekşi mayalı ekmek (yeni tarif)
    • 5 Ağustos 2014 “Deniz kenarında oynayan çocukları vur!”

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    17,256 µs